Ügyféltájékoztatás: Equilor Trader letétemelés

 

Tisztelt Ügyfelünk!

 

A 2017. május 7-i francia választások második fordulójának esetleges kockázatai okán, 2017. május 5-én 09:00 órától az Equilor Trader online kereskedési rendszerben letétemelés várható.

Ugyan a jelenlegi előzetes közvélemény kutatások alapján Marine Le Pen győzelmének csekély esélyt tulajdonítanak, a Brexit és az amerikai elnökválasztás tanulságai alapján fel kell készülni a meglepetésszerű végeredményre. A megnövekedett politikai és gazdasági bizonytalanság a szokásostól eltérő piaci folyamatokat eredményezhet, így a likviditás csökkenésére és a volatilitás hektikus emelkedésére számíthatunk. A várhatóan, előre nem meghatározható mértékben emelkedő piaci kockázatok megfelelő fedezése érdekében, az Equilor Trader onlinekereskedési rendszerben alkalmazott letéti követelmény értékek átmeneti emelése mellett döntöttünk bizonyos termékek esetében.

 

Az új letéti követelmény értékek átmeneti jelleggel kerülnek alkalmazásra: hazai idő szerint (CET) 2017. május 5. 09:00 és 2017. május 8. 23:59 között.

 

Összefoglaló az érintett devizák köréről és a bevezetendő átmeneti letéti követelményekről:

Deviza/Nemesfém

Átmeneti letéti követelmény

EUR

7%

JPY

6%

CHF

4%

HUF

6%

XAG

10%

XAU

8%

 

A letéti követelmény emeléssel érintett termékek köréről és az új letéti követelmény értékekről részleteket az Equilor Trader kereskedési rendszerben (a SZÁMLA/Margin and Collateral Changes menüpont alatt), illetve üzletkötője segítségével kaphat.

 

Az esemény hatására esetlegesen kialakuló szélsőséges piaci körülményekre való tekintettel felhívjuk figyelmet, hogy az extrém piaci események negatív hatására a széles körben alkalmazott, piaci szereplők által elfogadott elemzési módszerek, kereskedési, kockázatkezelési stratégiák, rendszerek, mechanizmusok nem a megszokott módon teljesíthetnek, és a következetes, konzervatív kockázatkezelési megoldások ellenére jelentős mértékű veszteség alakulhat ki egyes pozíciókon.

Extrém piaci mozgások eredményeképpen a likviditás átmeneti, ám jelentős visszaesésével kell számolni. Ilyen alacsony likviditási környezetben az árfolyamok hektikus, jelentős és hirtelen elmozdulásával szembesülhet, amely megbízásai (ide értve a stop-loss megbízásokat is) teljesülését bizonytalanná teheti, illetve a várakozásokhoz képest szignifikánsan kedvezőtlenebb üzletkötési feltételeket eredményezhet.

 

A felelős befektetői magatartás fenntartása és a befektetett tőke védelme érdekében kifejezetten ajánlott a jelentősen megnövekedő kockázatok ellenére az érintett eszközosztály(ok)ban nyitott pozícióval rendelkező, és azokat nem záró befektetők számára, annak vizsgálata, hogy a rendelkezésre álló óvadék megfelelő biztosítékot nyújt-e a szélsőséges árfolyam elmozdulással szemben is az adott végrehajtási helyszínen.

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a rossz irányú elmozdulás esetén (gap risk) a stop megbízások használata nem garantálja a veszteséges nyitott pozíciók stop-loss árfolyamon történő zárását. A stop megbízások elhelyezése mellett az esetleges rossz irányú árfolyam elmozdulások által elszenvedhető veszteség mértéke szempontjából kiemelt fontossággal bír a nyitott pozíció mérete is.

 

Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy egyes végrehajtási helyszíneink megtagadhatják az adott eszközosztályban új pozíció nyitására vonatkozó megbízás befogadását.

A fenti tájékoztatóval vagy a francia elnökválasztással kapcsolatban felmerülő esetleges további kérdései esetén munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre, illetve ezúton is felhívjuk szíves figyelmét a honlapunkon található, az egyes befektetési ügyletek, pénzügyi eszközök, tőkeáttételes pozíciók jellemzőiről, kockázatairól szóló tájékoztató anyagokra, amelyek elérhetők a http://www.equilor.hu/mifid/ címen.

 

 

Tisztelettel:

Equilor Befektetési Zrt.