DEVIZAPIACI ALAPISMERETEK

Ismerkedjen meg a deviza kereskedés alapfogalmaival
Kezdje el a barátkozást napjaink legnépszerűbb termékcsoportjával

Deviza Oktatás

Köszöntjük az Equilor oktatási központjában. Akár most kezd spekulálni, akár tapasztalt befektető, aki új befektetési stratégiákkal akar megismerkedni, ezek az oldalak hasznos információkkal szolgálnak a leglényegesebb témakörökben.

Alapfogalmak

Mi az Deviza piac?

A bankközi deviza piac a legnagyobb és legdinamikusabb tőkepiacot jelenti a világon, ami 1500 milliárd $ forgalmat bonyolít le naponta. A Deviza piac 24 órás kereskedést tesz lehetővé, mivel távol-kelettől az Egyesült Államokig követi a nap mozgását és a kereskedést mindenhol a legnagyobb bankok támogatják. Gyakorlatilag vasárnap este 11-től péntek este 11-ig bármelyik pillanatban kezdeményezhető üzletkötés.

Mi az a keresztárfolyam?

A devizaárfolyamok mindig párban értelmezhetőek. Valamely deviza árfolyamát egy másik devizához viszonyítva tudjuk megadni. Minden üzlet egy konverziót jelent, vagyis az egyik pénznem eladásakor a másik pénznemet megvásároljuk. Például egy Euró, Dollárra szembeni üzletkötése esetén a devizapár az EUR/USD. Ha erre a devizapárra egy long (vételi) pozíciót kötünk, akkor az azt jelenti, hogy megvásároljuk az eurót és eladjuk az amerikai dollárt.

MI az a Bid-Ask Spread?

A bid-ask spread jelenti az eladási és a vételi ár közötti eltérést. A bid price a devizapár vételi árfolyama, tehát az az ár, amin az árjegyző hajlandó tőlünk megvenni az adott eszközt. Az ask (vagy offer) price az az ár, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk a devizapárt, tehát ezen az árfolyamon tudunk vásárolni. A különbség a bid és az ask price között a bid-ask spread, vagy rövidebb nevén spread. A keresztárfolyamoknál eltérőek ezek a spread-ek. A fontosabb devizapároknál (majors) ezek a különbözetek kisebbek, míg a kevésbé likvid, például feltörekvő piaci devizáknál szélesebbek.

Mi az a pip?

A pip jelentése

Az árfolyamokat 5 számjegyűnek kell értelmezni, függetlenül attól, hogy mi a tizedes nagyságrendje. Ugyanúgy 5 számjegyet figyelünk az 1,2725-ös EUR/USD árfolyamnál, mint a 300,20-as EUR/HUF-nál. Az utolsó számjegy a "pip", ami a legkisebb elmozdulást jelzi az árfolyamban. Ez nagyon hasonló más pénzügyi termékeknél használt tick, illetve pont kifejezésekhez. Ha például az árfolyam egy devizapár esetén 1.2277 akkor egy 10 pipes emelkedés 1.2287-es ajánlatot eredményezne, míg egy 10 pipes esés pedig 1.2267-re csökkentené az árat. Manapság bizonyos termékekben fél pipes árak is előfordulnak, ami szűkebb spreadeket eredményez és hatékonyabb, versenyképesebb árakat kínál a kereskedőknek. Ezek az árfolyamtáblában csak úgy jelennek meg, hogy az ügyfél 6 számjegyet lát egy árfolyamnál.

A pip értéke USD-ben kifejezve

A pip értéke alapvetően a hátul álló devizanemben keletkezik, de a végén, vagyis elszámoláskor egy konverzióval a számlavezetés devizájára lesz átszámítva. Az alábbiakban kiszámoltuk egyes népszerű devizapárok 1 pipes elmozdulásának értékét USD-ben kifejezve. Figyelembe kell venni, hogy minden érték kiszámolásánál 100.000 egység bázisdevizát használtunk. (a számítást 2009. március 10-i árakon végeztük)

 • EUR/USD = 10 USD → $10.00
 • USD/CHF = 10 CHF → $8.00
 • USD/JPY = 1000 JPY → $10.20
 • GBP/USD = 10 USD → $10.00
 • USD/CAD = 10 CAD → $7.70
 • AUD/USD = 10 USD → $10.00
 • EUR/CHF = 10 CHF → $8.00
 • EUR/JPY = 1000 JPY → $10.20
 • EUR/GBP = 10 GBP → $7.30

Ezek természetesen csak a nominális értékek, ám a befektetési piacokon fontosabb, hogy az ember százalékban tudjon számolni, vagyis ezeket az értékeket érdemes összevetni az árfolyam értékkel, illetve a letéti követelményekkel. Ezeket részletesen meg lehet találni a Deviza kondíciók alatt.

A deviza kereskedés típusai

Mi az a Spot?

A spot Deviza kereskedés egy azonnali teljesítést (vétel/eladás) jelent egy aktuális piaci áron. Az elszámolás hagyományosan két üzletnappal később történik, amikor minkét fél átutalja az eladott devizát és cserébe megkapja a vásárolt devizáját. (Az előző pontban leírtaknak megfelelően például egy EUR/USD esetében az egyik fél megvásárolja az eurót és eladja a dollárt, míg a másik fél megvásárolja a dollárt és eladja az eurót)

Az Equilor Trader lehetővé teszi az azonnali kereskedést (spot trading) állandóan változó, valós idejű árakkal és több, mint 120 devizapárral, valamint a főbb devizapárok esetén nagy likviditással, úgy hogy az ügyfélnek mégsem kell teljesítenie két nap múlva, tehát a határidős ügyletekre jellemző, tőkeáttétel nyújtotta előnyöket élvezheti.

Mivel ezeknek az ügyleteknek nem céljuk a tényleges konverzió, ezért a két napos elszámolási időpontra nem történik tényleges deviza átváltás, hanem egy úgynevezett görgetéssel az árfolyam napról napra módosítva lesz a kamatokkal, és az üzletkötésnek nincsen effektív lejárata.

Mi a határidős devizaügylet?

A határidős devizaügylet egy megállapodás, mely alapján az eladó elad a vevő pedig vásárol egy jövőbeli időpontban egy devizapárt, előre meghatározott árfolyamon és mennyiségben. Nincs egységesített tőzsdéje a határidős termékeknek és a határidős kereskedés gyakran az eladó és a vevő igényeihez alakított kereskedési forma. A határidős termékek árazásánál az úgynevezett "kamattartalom" is szerepet játszik, amit a spot árhoz mérnek (ez lehet pozitív és negatív is). A határidős ár a spot ár és a kamattartalom összege.

Mivel itt sem célja a rendszernek, hogy tényleges deviza konverzió történjen, a határidős ügyletnél sem kell ellenértéket utalni soha, hiszen amennyiben a határidő lejárta előtt az Ügyfél nem zárja le a pozícióját, akkor az automatikusan átváltozik egy azonnali pozícióvá és az előző bekezdésben leírtak lesznek érvényesek rá.

TŐKEÁTTÉTELES KERESKEDÉS

Mi az a Margin?

A tőkeáttételes kereskedés annyit jelent, hogy a befektető olyan vagyonnal kereskedhet, ami nagyobb értéket képvisel, mint a számláján szereplő összeg. Vagyis az üzlet megkötéséhez csak egy százalékban meghatározott részét kell lerakni az ügylet tényleges ellenértékének. A Deviza piac befektetési szegmensénél szinte kizárólag ilyen módon történnek az üzletkötések.

Tényleges példán bemutatva a „margin trading”-et, vagyis a tőkeáttételes kereskedést a következőt képzeljük el. Arra számítunk, hogy a forint árfolyama erősödni fog a 300-as szintről, de nincs otthon a fiókban eurónk, amit eladhatnánk. A deviza piacon el tudunk adni eurót, forint ellenében úgy, hogy a tényleges piaci értéknek alig 5%-a áll csak rendelkezésünkre. Vagyis 50.000 euró eladásához a tőkeáttétel miatt elegendő 600.000HUF rendelkezésre bocsátása. Természetesen ezt a fedezetet pótolni kell, ha az árfolyam a számunkra rossz irányba megy, különben a rendszer likvidálja a pozíciónkat, hogy nehogy több legyen a veszteség, mint amennyivel ténylegesen rendelkezünk a számlánkon.

A tőkeáttétel megsokszorozza a nyereség/veszteség mértékét

A tőkeáttétel lehetővé teszi a gyors profitszerzést, de ugyanakkor természetesen megvan a veszélye a nagy veszteségnek is. Az előző példa esetében 1% árfolyam elmozdulás a tőkénkre vetítve 25%-os nyereséget, vagy veszteséget jelenthet. Természetesen ez a tőkeáttétel maximális lehetősége, amit nem feltétlenül kell kihasználni, és ezáltal a kockázatot is kézben lehet tartani. Fontos, hogy figyelemmel kísérjük a margin küszöbünket és az erről szóló szabályokat, hogy tisztában legyünk vele, milyen és mekkora befektetéseket vállalhatunk még.

Fedezetként használható nettó tőke

Ez a fogalom fontos a fedezési képesség szempontjából. Gyakorlatilag a számlaegyenlegünket jelenti, amelyben a nem realizált eredmények és költségek is bele vannak számítva. Ha a szükséges fedezési összeg túllépi ezt a nettó tőkét, akkor vagy fel kell tölteni a számlát vagy zárni kell a nyitott pozíciókból.

Kereskedés nem realizált nyereségből

A nettó tőke számításnak jelentős előnye, amellett, hogy mindig reális képet mutat, az hogy a nem realizált nyereségből is enged kereskedni. A fedezetszámolások a fedezetre szükséges nettó tőkéből történnek, amiben már a nem realizált nyereségek is benne vannak.

Letétfeltöltési felszólítás

Az ügyfeleknek mindenkor meg kell felelni a letéti követelményeknek. Ha a számlán kevesebb a nettó tőke, mint a fedezeti igény, akkor letétfeltöltési felszólítást érkezik (margin call), amely figyelmeztet, hogy pontosan mennyi pénzre is van még szükség a jelenlegi pozíciók tartásához. Amennyiben nyitott pozíciók vesztesége tovább romlik, és a fedezetigény eléri a nettó tőke 125%-át, akkor újabb letétfeltöltési felszólítást kap az ügyfél. Amennyiben ezt is figyelmen kívül hagyja, akkor a likvidálás veszélyét kockáztatja. Amennyiben ugyanis az előbb említett mutató eléri a 150%-ot, akkor a rendszer válogatás nélkül az összes pozíciót likvidálja. (tehát nem csak a veszteségeseket!)

Kereskedési méret

Nagyon fontos, hogy jól válasszuk meg az ügyleteinknek a méretét. Ezzel ugyanis alapvetően befolyásolhatjuk a kockázatunkat is. A korábban kifejtett tőkeáttétel ugyanis egy lehetőség, vagyis egy plafon arra, hogy mi az a maximum mennyiség, amit a pénzünkre kötni tudunk. Ám ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ezt ki is kell használni. A hosszú távú siker titka, hogy jól alkalmazzuk a tőkeáttétel mértékét a különböző kockázattal bíró termékek esetén.

Nagyok, Kicsik és Egzotikumok

A fedezeti igény változik a keresztárfolyamok (devizapárok) likviditásától függően. Alacsonyabb a fedezeti tőkekövetelmény a fő devizapároknál, amikben folyamatos a kereskedés és az árjegyzés, míg magasabb igényeket láthatunk a kevésbé népszerű pároknál, ahol az ár is szélesebb, és a kereskedés sem törvényszerűen folyamatos. Méginkább így van ez az úgynevezett egzotikumoknál, amik attól különlegesek, hogy kevesek figyelmét keltik csak fel, viszont ennek eredményeként a likviditása is kisebb.

Deviza megbízások

Megbízás típusai

Az Deviza kereskedéshez hozzátartoznak az orderek(megbízások), melyek elősegítik a hatékonyabb tranzakciókat. Az alábbiakban definiáltunk párat a legismertebb típusok közül.

 1. Limit
  A limit megbízást akkor használjuk, ha pozíciót akarunk nyitni vagy zárni egy meghatározott, az aktuálisnál kedvezőbb áron. Vagyis vételnél a pillanatnyi árnál alacsonyabban, eladásnál pedig a pillanatnyi árnál magasabban.
 2. Stop
  A stop megbízás lényege éppen az, hogy a jelenlegi szintnél egy kedvezőtlenebb árfolyamot határozunk meg, azért hogy az adott helyzethez képest a veszteségünket korlátozzuk, vagyis maximalizáljuk. A megadott árfolyamszint egy úgynevezett aktiválási pont, vagyis, ha azt eléri az ár, akkor aktiválódik a megbízásunk a piacon. A stop megbízásnál így vétel esetén az aktuálisnál magasabb, eladás esetén az aktuálisnál alacsonyabb árat adunk meg.
 3. Stop if Bid
  A Stop megbízást a szerint tudjuk tovább finomítani, hogy ezt a bizonyos aktiválási árat mikor tekintse a rendszer elérkezettnek. (A sima Stop típusnál egy középárfolyamot figyel a rendszer, de az csak a likvid termékeknél használható) Ennél a típusnál a rendszer a vételi, vagyis Bid árfolyamot figyeli, és amikor ez eléri a megadott aktiválási szintet, akkor teljesül a megbízás, az éppen aktuális legjobb árfolyamon.
 4. Stop if Offer
  Ennél a típusnál pedig az eladási, vagyis Offer árfolyamot figyeli a rendszer, és ezt hasonlítja a megadott aktiválási árhoz. Amikor eléri akkor teljesül a Stop megbízás.
 5. One Cancels Other (OCO)
  A leginkább használt összetett order az OCO - szabad fordításban az egyik teljesülése esetén a másik törlődik. Ebben a megbízásban két árfolyamszintet is megadunk, az egyik a jelenlegi helyzetnél kedvezőbb, a másik kedvezőtlenebb irányban helyezkedik el (Az egyik Limit típusú, a másik Stop típusú). A két megbízás kapcsolatának lényege, hogy amennyiben az egyik teljesül, akkor a másikra már nincsen szükség, így automatikusan törlődik.
 6. If Done (ID)
  Itt is két árfolyamszint kapcsolatáról beszélünk, de itt az egyik teljesülése nem törli a másik ordert, hanem éppen, hogy aktiválja. Vagyis a második order csak abban az esetben teljesülhet, ha az első már teljesült.

GÖRGETÉS

A spekulatív devizakereskedés egyik gyakran használt eszköze a görgetés (rollover). Lényege, hogy mivel az itt kötött üzleteknek nem a tényleges konverzió a céljuk, a határidő elérkezése előtt, az ügyfelek tovább görgethetik a pozíciójukat egy új határidőre, a kamatkülönbözetek figyelembe vételével számolt határidős árral.

Azonnali pozíciók

A rendszerben használt azonnali (spot) ügyletek esetében ez úgy jelenik meg, hogy a pozíció minden nap végén egy nappal kerül tovább görgetésre egészen addig, amíg az ügyfél azt le nem zárja. A kamatok is egyik napról a másikra jelennek meg az árfolyamban, és tényleges elszámolás csak a pozíció zárását követően lesz.

 • Összefoglalva, ha egy pozíció az adott kereskedési napon túl nyitva marad (este 11 óra után) akkor egy új értéknapra görgetik. A pozíciót lezárják és újranyitják egy, a határidős árakkal módosított új nyitóáron. A határidős különbözet, vagy más néven swap differencia, a két deviza kamatkülönbségéből kalkulálható ki.

próbálja ki most!

 • Ingyenes DEMO rendszer
 • ÉLŐ ÁRAK
 • Tapasztalatszerzés KOCKÁZAT NÉLKÜL
Részletek
Bárhol, bármikor

Bárhol, bármikor

Ingyenes mobil applikációink segíségével online kereskedésének nem lehet akadálya sem országhatár, sem időzóna.

Részletek

szívesen segítünk!

Kérdése van a befektetésekkel kapcsolatban? Kollégáink örömmel segítenek!

visszahívást kérek

Kövesse a piaci eseményeket és szakértőink írásait!

A legfrissebb hírek mellett piaci reakciókat, szakmai véleményeket és szubjektív elemzéseket is olvashat szakértőink tollából az Equilor Blogon.

Részletek

Kereskedési tippek minden nap

Napi FX kereskedési ajánlások, 6 évre visszamenően sikeres teljesítménnyel. Próbálja ki Ön is, egy hónapig ingyen!

feliratkozom