Megbízás alapú végrehajtás az Equilor Trader online kereskedési platformon

 

Tisztelt Ügyfelünk!

 

Tájékoztatjuk, hogy 2016. november 24-től megváltozik az Equilor Trader online kereskedési platformon alkalmazott, azonnali, kétoldali árjegyzéssel kereskedhető instrumentumok teljesítésének metódusa.

Az eddigiekben a vételi és eladási ajánlatok klasszikus árjegyzéssel való teljesítését felváltja egy progresszívebb ajánlatpárosítási eljárás, amely alkalmazása nagyobb kontrollt nyújt Ügyfeleink számára megbízásaik teljesítésének végrehajtása során.

 

Az új metódus (Order Driven Execution, továbbiakban:ODE) bevezetésének oka az egyes teljesülések transzparenciájának növelése, a nemzetközi jogszabályoknak való megfelelés folyamatos biztosítása illetve az egyedi teljesítések minőségének további növelése.

Az ODE bevezetésével lehetősége nyílik nyitó, illetve záró ajánlat teljesítési ára mellett a teljesülés ártoleranciájának beállítására is, amely megadható pont(pip) vagy százalékos formában az "Árküszöb szerkesztése" ablakban. Adott vételi vagy eladási ajánlat ártoleranciája alatt a megbízás teljesítési árától való maximális eltérés mértékét értjük.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ODE bevezetésével a hirtelen árfolyam elmozdulásokra más módon reagál majd a kereskedési rendszer, mint korábban. Amennyiben az Equilor Trader rendszere nem tudja az ajánlatot a kereskedési ablakban látható legjobb árfolyamon teljesíteni, úgy automatikusan további ellenajánlatokat keres a megválasztott árküszöb erejéig. A megbízás érvényessége 5 másodperc, vagyis amennyiben ezen időkorláton belül a rendszer nem talál a megadott árküszöbön belül megfelelő ellenajánlatot, akkor a megbízás visszautasításra kerül.  Továbbá felhívjuk a figyelmet, hogy az ODE alkalmazásával a piaci körülmények, a megadott ajánlati árfolyam és árküszöb figyelembe vétele mellett az ajánlat részteljesülhet (nem a teljes megbízási mennyiség kerül megkötésre), ezért kérjük a megbízások teljesülését kiemelt figyelemmel ellenőrizze minden alkalommal.

 

Példa: Ön 100 000 EUR/USD vételi pozícióval rendelkezik, amelyet az éppen aktuális piaci árfolyamon kíván eladni (zárni). Ön 1 pipes árküszöböt állapított meg eladási ajánlata megadásakor. Az aktuális árfolyam jegyzés 1,0600/1,0602. Abban a pillanatban, hogy Ön úgy dönt ez az árfolyam megfelelő és rákattint az ELADÁS oldalra az Equilor Trader rendszere az árküszöbnek megfelelően egy 1,0599-es eladási limit megbízást generál, ami azonban a limit megbízás definiciójának megfelelően az éppen aktuális legjobb áron teljesül, de csak akkor, ha ez a legjobb ár, egyenlő, vagy magasabb a limit értékénél. Elsődlegesen (és várakozásaink szerint az esetek 99%-ban így is lesz) az árjegyzésben megjelenő áron teljesül a megbízás. Amennyiben ezen a szinten nem párosítható eladási ajánlata úgy az Equilor Trader rendszere megvizsgálja, hogy a meghatározott ártolerancia sávban (1 pipes sáv - 1.0599 ? 1.0600) eladási ajánlata párosítható-e. Amennyiben ajánlata az árküszöbön belül teljesíthető, úgy a rendszer automatikusan a lehető legjobb árfolyamon párosítja az Ön eladási ajánlatát a megfelelő vételi ajánlattal. Ha az ártolerancia sávon belül nincs elérhető vételi ajánlat, akkor az 5 másodperc eltelte után a megbízás inaktiválódik és nem teljesül.

Fontos megjegyezni, hogy az árküszöb érték egyedileg állítható be minden devizapárra, akár %-os formában, akár pontos PIP érték megadásával. Ennek megjelenítése folyamatos a kereskedési ablakban, vagyis mindig látható fogja, hogy mi az a legrosszabb ár, amin az adott megbízás teljesülhet. Az ártolerancia alap beállítása 0,01% minden instrumentum esetén.

 

Kérjük, megbízás megadásakor mindenképpen vegye figyelembe, hogy ugyan az Equilor Trader rendszere a lehető legjobb teljesítési áron igyekszik ajánlatot párosítani (best execution), bizonyos piaci körülmények közt fennállhat annak kockázata, hogy a megadott teljesítési árnál az ártolerancia sávon belül a kereskedési ablakban megjelenő jegyzett árnál kedvezőtlenebb árfolyamon kerül sor pozíció nyitására vagy zárására.

 

Felhívjuk figyelmét, hogy az ODE bevezetésével a kis árfolyammozgásokra spekulálók (pár pont vagy pip), illetve a nagyméretű pozíciókat vállaló ügyfelek kereskedési teljesítménye akár jelentősen változhat.

 

A fenti tájékozatóval kapcsolatban felmerülő kérdések esetén munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. Munkatársaink elérhetők ügyfélforgalmi időben, a 430-3980-as telefonszámon.