CFD tájékoztató

Tájékoztató

a CFD termékekkel kapcsolatos termékintervenciós intézkedésekről

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) a különbözeti ügyletetek (contracts for difference, CFD) lakossági befektetők részére történő forgalmazásának, terjesztésének és értékesítésének korlátozása vonatkozásában 2018. augusztus 1-jétől – később ezeket többször meghosszabbítva - termékintervenciós döntéseket hozott.

Az egységes uniós termékintervenciós korlátozás megszűntével annak helyébe Európa-szerte nemzeti felügyeleti intézkedések léptek. 2019. augusztus 1. napján az EQUILOR felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) a CFD-ket kínáló hazai piaci szereplőkre, így az EQUILOR-ra vonatkozóan is a lentiek szerinti döntést hozta.

Az intézkedés célja

A CFD termékekkel kereskedő és ezen termékekbe befektető lakossági ügyfelek fokozott védelme a befektetői kockázattudatosság növelésén keresztül.

Az intézkedés háttere

Az ESMA statisztikái alapján a CFD termékekkel való kereskedés, illetve az egyes szolgáltatók által biztosított, túlzott mértékű tőkeáttételi szintek hozzáférhetősége hosszú távon negatívan befolyásolja a lakossági ügyfelek által elért hozamok szintjét.

Az intézkedés érintettjei

Az MNB határozata érint minden olyan, EQUILOR TRADER kereskedési számlával rendelkező lakossági Ügyfelet, aki CFD (részvény, index, áru) illetve az EQUILOR TRADER rendszerén elérhető spot Forex devizapárokkal kereskedik.

Az intézkedés időtartalma

Az ESMA határozat 2018. augusztus 1-ével kezdődően kötelezően alkalmazandó minden Európai Uniós székhellyel rendelkező befektetési szolgáltatóra. Az ESMA korlátozása 2019. július 31. napjáig állt fenn, majd 2019. augusztus 1. napjával az MNB a korlátozásokat továbbra is fenntartotta a hazai piac szereplői irányában hozott határozataival. Az EQUILOR-ra vonatkozó határozat száma: H-FH-III-5/2019. Az intézkedés időtartama e határozat visszavonásáig, hatályon kívül helyezéséig áll fenn.

Prémium piaci információk

Prémium piaci információk

A legfrisebb prémium piaci információk napról napra, minden reggel!

Reggeli kávéja mellé nyissa meg START hírlevelünket és tájékozódjon a legfrissebb árfolyamokról, forint és devizák alalkulásáról, fontos hazai és nemzetközi eseményekről, pénzpiaci történésekről.

Próbálja ki 20 napig dímentesen, feliratkozással!

Az intézkedés tartalmi elemei

 • 1. Kezdeti fedezet (margin) elhelyezése
 • Az MNB határozatának megfelelően az EQUILOR megköveteli lakossági ügyfeleitől a kezdeti fedezet elhelyezését, melynek mértéke legalább:
  • a) a CFD nominális értékének 3,33 %-a, ha a mögöttes devizapár a következő devizák közül kettőből tevődik össze: US dollár, euró, japán jen, font sterling, kanadai dollár vagy svájci frank;
  • b) a CFD nominális értékének 5 %-a, ha a mögöttes index, devizapár vagy árutermék:
  • I) az alábbi részvényindexek bármelyike: Financial Times Stock Exchange 100 (FTSE 100); Cotation Assistée en Continu 40 (CAC 40); Deutsche Bourse AG German Stock Index 30 (DAX30); Dow Jones Industrial Average (DJIA); Standard & Poors 500 (S&P 500); NASDAQ Composite Index (NASDAQ), NASDAQ 100 Index (NASDAQ 100); Nikkei Index (Nikkei 225); Standard & Poors / Australian Securities Exchange 200 (ASX 200); EURO STOXX 50 Index (EURO STOXX 50);
 •  II) olyan devizapár, amelynek legalább egyik eleme az a) pontban fel nem sorolt deviza; vagy
 •  III) arany;
  • c) a CFD nominális értékének 10 %-a, ha a mögöttes árutermék vagy részvényindex a fenti b) pontban fel nem sorolt árutermék vagy részvényindex;
  • d) a CFD nominális értékének 50 %-a, ha a mögöttes eszköz kriptodeviza;
  • e) a CFD nominális értékének 20 %-a, ha a mögöttes eszköz:
   • I) részvény vagy
   • II) az a)-d) pontban nem említett eszköz;
   • Példa: amennyiben Ön 100 000 EUR/USD pozíciót kíván nyitni az Equilor Trader rendszerén, Önnek 3 333,33 USD-t (vagy annak megfelelő mennyiségű egyéb devizát) kell biztosítania kezdeti fedezetként, míg ugyanezen pozíció nyitása esetén 2018. augusztus 1. napját megelőzően 40:1 tőkeáttételi szint mellett, a pozíció megnyitásakor 2 500 USD (vagy annak megfelelő mennyiségű egyéb deviza) fedezettel kellett csak rendelkeznie.
 • 2. Negatív számlaegyenleg elleni védelem
 • A tőkeáttétellel kereskedhető termékek esetében, szélsőséges piaci mozgások esetén nem kizárható, hogy a nyitott tőkeáttételes pozíciókon elkönyvelt eredmény a kereskedési számlán elhelyezett fedezetek értékénél magasabb mértékű veszteséget eredményez. Az MNB határozata alapján, az EQUILOR ügyfelei számára negatív egyenleg elleni védelmet biztosít oly módon, hogy az ügyfél CFD kereskedési számlához kapcsolódó valamennyi CFD-ügylete kapcsán fennálló összesített kötelezettsége ne haladhassa meg a CFD kereskedési számlán adott időpontban rendelkezésre álló tőke összegét.
 • 3. Automatikus biztosítékzárási védelem
 • Az EQUILOR valamennyi lakossági ügyfele számára automatikus biztosítékzárási védelmet biztosít oly módon, hogy amint a CFD kereskedési számlán található összeg és az adott számlához kapcsolódó valamennyi nyitott CFD-pozíció nem realizált nettó nyeresége együttesen az összes nyitott CFD-pozícióhoz tartozó teljes kezdeti fedezet 50%-a alá csökken, az ügyfél által nyitott egy vagy több CFD-pozíciót az ügyfél számára legkedvezőbb végrehajtásra vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel összhangban haladéktalanul lezárja.
 • 4. CFD-k kereskedéséhez kapcsolódó ösztönzők tiltása
 • Az EQUILOR a CFD-kkel való Kereskedéshez kapcsolódóan sem közvetlenül, sem közvetve nem biztosít lakossági ügyfelei részére
  • a) pénzkifizetést, ide nem értve a CFD-n realizált nyereség kifizetését, valamint
  • b) pénzügyi vagy nem pénzügyi előnyt, ide nem értve a CFD-re vonatkozó tájékoztatási, valamint a kutatási jellegű eszközöket.
 • Egyes befektetési szolgáltatók a magasabb lakossági ügyfélforgalom biztosítása érdekében 2018. augusztus 1-jét megelőzően különböző ösztönzőket kínáltak Ügyfeleik részére (például bónusz fizetése, bizonyos forgalom elérése esetén). Ezen ösztönzők alkalmazása negatívan befolyásolhatta az Ügyfelek befektetési döntései során figyelembe vett döntési pontok összességét, ezzel az Ügyfeleket akár jóval kockázatosabb CFD-k irányába terelve.
 • 5. Marketing célú információk tilalma
 • Az EQUILOR sem közvetlenül, sem közvetve nem küld lakossági ügyfelei számára, illetve hozzáférhető módon nem tesz közzé a CFD-kkel való Kereskedéshez kapcsolódó információt, kivéve, ha az tartalmazza az MNB által megfogalmazott követelményeknek megfelelően kialakított kockázati figyelmeztetést.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben Ön rendelkezik hatályos EQUILOR TRADER online kereskedési platform szolgáltatás igénybevételéről szóló megállapodással az MNB korlátozó intézkedései közvetlenül érintik az Ön és az EQUILOR között fennálló jogviszonyt.

Az EQUILOR az intézkedések időbeli hatálya alatt a határozatban foglaltaknak, valamint a fentiekben rögzítetteknek megfelelően tőkeáttételi limiteket alkalmaz, automatikus biztosítékzárási védelmet vezet be, valamint biztosítja a negatív egyenleg elleni védelmet kereskedési számlánként.

Jelen tájékoztatás az EQUILOR Trader szerződés szerinti Hirdetménynek tekintendő.

A fenti tájékoztatóval kapcsolatban felmerülő esetleges további kérdései esetén munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre.

 

Tisztelettel:

Equilor Befektetési Zrt.

Kereskedési figyelmeztetés

A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. A lakossági befektetői számlák 29%-án veszteség keletkezik az EQUILOR-nál történő CFD-kereskedés során. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.