Alapismeretek

Alapismeretek

Deviza oktatás

Köszöntjük az Equilor oktatási központjában. Akár most kezd spekulálni, akár tapasztalt befektető, aki új befektetési stratégiákkal akar megismerkedni, ez az oldal hasznos információkkal szolgál a deviza kereskedéssel kapcsolatos témakörökben.

Alapfogalmak

Mi az a devizapiac?

A bankközi devizapiac a legnagyobb és legdinamikusabb tőkepiacot jelenti a világon, ami 7500 milliárd $ forgalmat bonyolít le naponta. A devizapiac 24 órás kereskedést tesz lehetővé, mivel a világ számos pontján kialakultak olyan pénzügyi központok (Tokyo, Singapore, Frankfurt, London, New York), amik az időeltolódások miatt a teljes napot le tudják fedni a folytonos árjegyzés és kereskedés tekintetében. Az árak állandóságát a legnagyobb kereskedelmi bankok biztosítják, ezért a likviditás itt az egyik legerősebb a különböző befektetési termékek között.

Miért beszélünk devizapárokról?

Bármely deviza árfolyamát szinte minden esetben egy másik devizához viszonyítva tudjuk értékkel kifejezni. Amikor a forint árfolyamáról beszélünk, akkor konkrét értéket csak akkor említhetünk, ha meghatározzuk, hogy például az euróval, vagy a dollárral szemben beszélünk róla. Ennek sajátosságaként, amit az egyik pénznem eladását említjük, akkor a devizapár másik tagjának vételét kell mellé társítani. Például egy euró dollárral szembeni vásárlása csak úgy jöhet létre, ha az árfolyam szerint vele egyenértékű dollár eladásra kerül. Amennyiben devizakereskedésről van szó, akkor a termékünk az EUR/USD (euró/dollár) lesz és ha long pozíciót indítottunk, akkor az eurót vettük és a dollárt adtuk el, míg short pozíció esetén a dollárt vásároltuk meg és cserébe az eurót adtuk el. Amennyiben a végén ténylegesen átváltásra kerülne a devizapár két eleme, akkor beszélünk konverzióról. Ellenben a devizapiaci ügyletkötések jelentős részében nem kerül sor deviza váltásra, hanem az eredetileg megkötött pozíció, egy ugyanolyan mennyiségű, de ellentétes irányú ügylettel zárásra kerül és csak az árfolyam különbözet elszámolása történik meg.

Mi az a Bid-Ask spread?

A bid-ask spread jelenti az eladási és a vételi ár közötti eltérést. A bid price a devizapár vételi árfolyama, tehát az az ár, amin az árjegyző hajlandó tőlünk megvenni az adott eszközt. Az ask (vagy offer) price az az ár, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk a devizapárt, tehát ezen az árfolyamon tudunk vásárolni. A különbség a bid és az ask között a bid-ask spread, vagy rövidebb nevén spread. A különböző devizapárok esetén eltérőek lehetnek ezek a spread-ek. A fontosabb devizapároknál (majors) kisebb, míg a kevésbé likvid, például feltörekvő piaci devizáknál nagyobb mértékű spreadekkel találkozhatunk.

Prémium piaci információk

Prémium piaci információk

A legfrisebb prémium piaci információk napról napra, minden reggel!

Reggeli kávéja mellé nyissa meg START hírlevelünket és tájékozódjon a legfrissebb árfolyamokról, forint és devizák alalkulásáról, fontos hazai és nemzetközi eseményekről, pénzpiaci történésekről.

Próbálja ki 20 napig dímentesen, feliratkozással!

Mi az a pip?

A pip jelentése

A devizapiaci standardok szerinte az árfolyamokat 5 számjegyűnek kell értelmezni, függetlenül attól, hogy hol helyezkedik el a tizedesjegy. Ugyanúgy 5 számjegyet láthatunk az 1,1025-ös EUR/USD árfolyamnál, mint a 385,20-as EUR/HUF-nál. Az utolsó számjegy a "pip" (vagy magyarul "pont"), ami a legkisebb elmozdulást jelzi az árfolyamban. Ha például az árfolyam egy devizapár esetén 1.1075 akkor egy 10 pipes (pontos) emelkedés 1.1085-ös ajánlatot eredményezne, míg egy 10 pipes esés pedig 1.1065-re csökkentené az árat. Manapság bizonyos termékekben fél pipes (pontos) árak is előfordulnak, ami szűkebb spreadeket eredményez és hatékonyabb, versenyképesebb árakat kínál a kereskedőknek. Ezek az árfolyamtáblában csak úgy jelennek meg, hogy az ügyfél 6 számjegyet lát egy árfolyamnál és általában az utolsó számjegy méretében vagy színében eltér az előtte lévőktől, hogy a megkülönböztetés jelezze a tized pont értéket.

A pip értékének számítása

A pip értéke alapvetően a hátul álló devizanemben keletkezik, de a végén, vagyis elszámoláskor egy konverzióval a számlavezetés devizájára kerül átszámításra. Az alábbiakban kiszámoltuk egyes népszerű devizapárok 1 pipes (pontos) elmozdulásának értékét forintban kifejezve. Figyelembe kell venni, hogy minden érték kiszámolásánál 100.000 egység bázisdevizát használtunk. (a számítást 2023. december 28-i árakon végeztük)

Mielőtt a konkrét értékeket nézzük, egy példán keresztül bemutatjuk a számítás módját: EUR/USD esetén az 1 pip (pont) értéket a 4. tizedesjeggyel adhatjuk meg, vagyis a 100 ezer eurós pozíciónál. 1pip = 100.000 * 0,0001 = 10

 • EUR/USD = 10 USD -->  3450Ft
 • USD/CHF = 10 CHF -->   4100Ft
 • USD/JPY = 1000 JPY --> 2450Ft
 • GBP/USD = 10 USD -->  3450Ft
 • USD/CAD = 10 CAD -->  2600Ft
 • AUD/USD = 10 USD -->  3450Ft
 • EUR/CHF = 10 CHF -->   4100Ft
 • EUR/JPY = 1000 JPY -->  2450Ft
 • EUR/GBP = 10 GBP -->   4400Ft

Ezek természetesen csak a nominális értékek, ám a befektetési piacokon fontosabb, hogy az ember százalékban tudjon számolni, vagyis ezeket az értékeket érdemes összevetni az árfolyam értékkel, illetve a letéti követelményekkel. Ezeket részletesen meg lehet találni a Deviza kondíciók alatt.

Próbálja ki most!

Próbálja ki most!

20 napos ingyenes DEMO rendszer
Élő árak, valós spread-ek
Tapasztalatszerzés kockázat nélkül

A deviza kereskedés típusai

Mi az a Spot?

A spot devizakereskedés egy azonnali teljesítést (vétel/eladás) jelent egy aktuális piaci áron. Az elszámolás hagyományosan két üzletnappal később történik, amikor minkét fél átutalja az eladott devizát és cserébe megkapja a vásárolt devizáját. (Az előző pontban leírtaknak megfelelően például egy EUR/USD esetében az egyik fél megvásárolja az eurót és eladja a dollárt, míg a másik fél megvásárolja a dollárt és eladja az eurót)

Az Equilor Trader lehetővé teszi az azonnali kereskedést (spot trading) valós idejű árakkal és több, mint 170 devizapárral, valamint a főbb devizapárok esetén nagy likviditással, úgy hogy az ügyfélnek mégsem kell teljesítenie két nap múlva, tehát a határidős ügyletekre jellemző, tőkeáttétel nyújtotta előnyöket élvezheti.

Mivel ezeknek az ügyleteknek nem céljuk a tényleges konverzió, ezért a két napos elszámolási időpontra nem történik deviza átváltás, hanem egy úgynevezett görgetéssel az árfolyam napról napra módosításra kerül a kamatkülönbözetnek megfelelően, és az üzletkötésnek nincsen effektív lejárata.

Mi a határidős devizaügylet?

A határidős devizaügylet egy megállapodás, mely alapján az eladó elad a vevő pedig vásárol egy jövőbeli időpontban egy devizapárt, előre meghatározott árfolyamon és mennyiségben. A devizapiac esetében ezek a megállapodások legtöbb esetben tőzsdén kívül történnek, az úgynevezett OTC piacon. A határidős termékek árazásánál a már említett kamattartalom is szerepet játszik, vagyis a két deviza alapkamatának különbözete, aminek segítségével a határidős ár kiszámításra kerül. Amennyiben a befektető a magasabb kamatozású devizát vásárolja és az alacsonyabb kamatozásút adja el, akkor az idő múlása számára pozitív, vagyis a határidős ár kedvezőbb lesz az azonnali árnál. Amennyiben fordítva történik az ügylet, akkor az idő múlása folyamatos kamat veszteséget eredményez, akkor is ha a spot árfolyam nem változik. A határidős ár a spot ár és a kamatkülönbözet összegéből kalkulálható ki. 

Mivel itt sem célja a rendszernek, hogy tényleges deviza konverzió történjen, a határidős ügyletnél sem kell ellenértéket utalni soha, hiszen amennyiben a határidő lejárta előtt az Ügyfél nem zárja le a pozícióját, akkor az automatikusan átváltozik egy azonnali pozícióvá és az előző bekezdésben leírtak lesznek érvényesek rá.

Tőkeáttételes kereskedés

Mi az a Margin?

A tőkeáttételes kereskedés annyit jelent, hogy a befektető olyan értékű devizaügylettel kereskedhet, ami nagyobb, mint a számláján rendelkezésre álló összeg. Az üzlet megkötéséhez pozíció teljes értékének csak egy százalékban meghatározott részét kell fedezetként a számlán elhelyezni és már ez lehetőséget biztosít az ügylet megkötésére. A devizapiac befektetési szegmensénél szinte kizárólag ilyen módon történnek az üzletkötések. Ugyanakkor a piaci mozgásokat követve, a szolgáltató változó fedezet biztosítását kérheti, amennyiben az árfolyam az ügyfél pozíciójával ellentétes irányba mozdul. Általános ökölszabály, hogy az alapletétnek (Margin) akkor is rendelkezésre kell állnia, ha az ügyfél számláján elhelyezett tőkéből az éppen aktuális átértékelt veszteség levonásra került

PÉLDA: Arra számítunk, hogy a forint árfolyama erősödni fog a 400-as szintről, de nincs otthon a fiókban eurónk, amit eladhatnánk. A deviza piacon el tudunk adni eurót, forint ellenében úgy, hogy a tényleges piaci értéknek alig 5%-a áll csak rendelkezésünkre. Vagyis 50.000 euró eladásához a tőkeáttétel miatt elegendő 1.000.000HUF rendelkezésre bocsátása. Természetesen ezt a fedezetet ki kell egészíteni, ha az árfolyam a számunkra rossz irányba megy, különben a rendszer likvidálja a pozíciónkat, hogy nehogy több legyen a veszteség, mint amennyivel ténylegesen rendelkezünk a számlánkon.

A tőkeáttétel megsokszorozza a nyereség/veszteség mértékét

A tőkeáttétel lehetővé teszi a gyors profit elérését, de ugyanakkor megvan a veszélye a nagy veszteségnek is. Az előző példa esetében 1% árfolyam elmozdulás a tőkénkre vetítve 25%-os nyereséget, vagy veszteséget jelenthet. Természetesen ez a tőkeáttétel maximális lehetősége, amit nem feltétlenül kell kihasználni, és ezáltal a kockázatot is lehetséges és szükséges is kezelni. Fontos, hogy figyelemmel kísérjük a margin küszöbünket és az erről szóló szabályokat, hogy tisztában legyünk vele, milyen és mekkora befektetéseket vállalhatunk.

Fedezetként használható egyenleg

Az Equilor Trader számos riportot és képernyő megjelenítéssel biztosítja, hogy az ügyfelek tökéletesen és gyorsan átlássák az éppen aktuális helyzetüket a befektetések kapcsán. A tőkeáttételes ügyletek esetén ez különösen fontos, hiszen ha a fedezettség mértéke egy bizonyos szint alá esik, akkor a rendszer automatikusan likvidálja a tőkeáttételes pozíciókat éppen annak érdekében, hogy a veszteség nem haladhassa meg a teljes tőkét. Az "Elérhető kezdeti fedezet" megjelenítése mutatja a számlán lévő szabad egyenlege, amire érdemes nagy figyelmet fordítani, mert amennyiben ez nulla alá esik, akkor a számla fedezethiányossá válik és a pozíciók közel kerülhetnek a kényszerlikvidáláshoz.

Kereskedés nem realizált nyereségből

A nettó tőke számításnak jelentős előnye, amellett, hogy mindig reális képet mutat, az hogy a nem realizált nyereségből is enged kereskedni. A fedezetszámolások a fedezetre szükséges nettó tőkéből történnek, amiben már a nem realizált nyereségek is benne vannak.

Letétfeltöltési felszólítás

Az ügyfeleknek mindenkor meg kell felelni a letéti követelményeknek. Ha a számlán kevesebb a nettó tőke, mint a fedezeti igény, akkor letétfeltöltési felszólítást érkezik (margin call), amely figyelmeztet, hogy pontosan mennyi pénzre is van még szükség a jelenlegi pozíciók tartásához. Amennyiben nyitott pozíciók vesztesége tovább romlik, és a fedezetigény elérhető nettó tőkével szembeni aránya tovább emelkedik, akkor újabb letétfeltöltési felszólítást kap az ügyfél. Amennyiben ezt is figyelmen kívül hagyja, akkor a likvidálás veszélyét kockáztatja. 

Kereskedési méret

Nagyon fontos, hogy jól válasszuk meg az ügyleteinknek a méretét. Ezzel ugyanis alapvetően befolyásolhatjuk a kockázatunkat is. A korábban kifejtett tőkeáttétel ugyanis egy lehetőség, vagyis egy plafon arra, hogy mi maximum mekkora mennyiségű pozíció nyitható egy adott befektetett tőkére. Ám ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ezt ki is kell használni. A hosszú távú siker titka, hogy jól alkalmazzuk a tőkeáttétel mértékét a különböző kockázattal bíró termékek esetén.

Nagyok, kicsik és egzotikumok

A fedezeti igény változik a keresztárfolyamok (devizapárok) likviditásától függően. Alacsonyabb a fedezeti tőkekövetelmény a fő devizapároknál, amikben folyamatos a kereskedés és az árjegyzés, míg magasabb igényeket láthatunk a kevésbé népszerű pároknál, ahol az ár is szélesebb, és a kereskedés sem törvényszerűen folyamatos. Még inkább így van ez az úgynevezett egzotikumoknál, amik attól különlegesek, hogy kevesek figyelmét keltik csak fel, viszont ennek eredményeként a likviditása is kisebb. Az angol szakkifejezések szerint ezek a kategóriák alakultak ki az évek során: major (fontos, likvid devizapár), minor (kisebb, kevésbé likvid devizapár), exotic (alacsony érdeklődés, magasabb kockázat)

Bárhol, bármikor

Bárhol, bármikor

Az Equilor Trader folyamatosan kéznél van. Letölthető ingyenesen iOS, vagy Android környezetben is.
Használja ki, hogy akár számlaegyenlegét, akár nyitott pozícióit azonnal ellenőrizheti, vagy módosíthatja egyetlen mobil eszköz segítségével!

Regisztráció

Szerezd meg: Google Play Letölthető az App Store-ból

Deviza megbízások

Megbízás típusai

A devizakereskedéshez hozzátartoznak az orderek(megbízások), melyek elősegítik a hatékonyabb tranzakciókat. Az alábbiakban definiáltunk párat a legismertebb típusok közül.

 1. Limit
  A limit megbízást akkor használjuk, ha pozíciót akarunk nyitni vagy zárni egy meghatározott, az aktuálisnál kedvezőbb áron. Vagyis vételnél a pillanatnyi árnál alacsonyabban, eladásnál pedig a pillanatnyi árnál magasabban tudjuk elhelyezni az ilyen típusú megbízást és teljesítés csak abban az esetben történik, ha a kereskedés folyamán a piaci ár eléri ezeket a szinteket.
 2. Stop
  A stop megbízás lényege éppen az, hogy a jelenlegi szintnél egy kedvezőtlenebb árfolyamot határozunk meg, azért hogy az adott helyzethez képest a veszteségünket korlátozzuk, vagyis maximalizáljuk. A megadott árfolyamszint egy úgynevezett aktiválási pont, vagyis, ha azt eléri az ár, akkor aktiválódik a megbízásunk a piacon és a következő elérhető áron teljesül. A stop megbízásnál így vétel esetén az aktuálisnál magasabb, eladás esetén az jelenleginél alacsonyabb árat adunk meg. FONTOS, hogy illikvid termékeknél, vagy olyan időszakban a teljesülési ár akár jelentősen eltérhet az aktiválási ártól.
 3. One Cancels Other (OCO)
  A leginkább használt összetett order az OCO - szabad fordításban az egyik teljesülése esetén a másik törlődik. Ebben a megbízásban két árfolyamszintet is megadunk, az egyik a jelenlegi helyzetnél kedvezőbb, a másik kedvezőtlenebb irányban helyezkedik el (Az egyik Limit típusú, a másik Stop típusú). A két megbízás kapcsolatának lényege, hogy amennyiben az egyik teljesül, akkor a másikra már nincsen szükség, így automatikusan törlődik.
 4. Követő Stop
  A Stop megbízáshoz hasonlóan itt is általában az a cél, hogy az ügyletkötés irányával ellentétesen helyezzük el a megbízásunkat, de lehetőségünk nyílik beállítani egy olyan piactól való távolságot és lépésközt, amivel a megbízás követi a piaci árat, amennyiben az átmenetileg a számunkra kedvező irányba mozog. Vagyis, ha egy 400-as EURHUF árfolyamnál 390-re kiraknám a Stop eladást, de meghatároznám, hogy 10 forint legyen a piactól való távolság és 5 forint a lépésköz, akkor abban a pillanatban, hogy az árfolyam 405-re emelkedik, akkor az én Stop megbízásom is 395-re módosul

Görgetés

A spekulatív devizakereskedés egyik gyakran használt eszköze a görgetés (rollover). Lényege, hogy mivel az itt kötött üzleteknek nem a tényleges konverzió a céljuk, a határidő elérkezése előtt, az ügyfelek tovább görgethetik a pozíciójukat egy új határidőre, a kamatkülönbözetek figyelembe vételével számolt határidős árral. Legtöbb esetben a görgetés folyamata a pozíció lezárásával és újranyitásával történik meg, vagyis az aktuális piaci árhoz képest az eredmény elszámolás megtörténik. Kivétel ez alól a következőkben kifejtésre kerülő spot ügylet típus.

Azonnali pozíciók

Az Equilor Trader rendszerében használt azonnali (spot) ügyletek esetében a görgetés úgy történik meg, hogy a pozíció minden nap végén egy nappal kerül tovább görgetésre egészen addig, amíg az ügyfél azt le nem zárja. A kamatok is egyik napról a másikra jelennek meg az árfolyamban, és tényleges elszámolás csak a pozíció zárását követően lesz. Addig a naponta jelentkező kamatkülönbség a nyitó árfolyam értékét módosítja.