CFD bemutatása

A CFD (contract for difference - különbözeten alapuló ügylet) a befektetési piacok egyik legfiatalabb terméke, amely azért jött létre, hogy megkönnyítsék az ügyfelek számára, a részvény-, deviza- index- vagy árupiaci kereskedést. Ezen termék segítségével anélkül tehetnek szert árfolyamnyereségre a befektetők, hogy a mögöttes terméket ténylegesen birtokolniuk kellene. A CFD számos pénzügyi instrumentumra irányulhat, például részvényekre, devizapárokra (forex), kötvényekre, kamatokra, tőzsdeindexekre vagy akár árucikkekre is. (Teljes terméklista itt.)

A CFD-k fejlődése az elmúlt években folyamatos volt és népszerűségük is ennek megfelelően növekedett. Olyannyira, hogy jelenleg az Equilor Trader online kereskedési rendszeren több, mint 10.000 CFD termék érhető el. 

A CFD egy derivatív (származtatott) termék, ami annyit jelent, hogy valamely alaptermékhez köthető az ára, de a vásárláskor nem kerülünk ténylegesen birtokába ennek a terméknek, és az eladáshoz sincs szükség arra, hogy rendelkezzünk vele. A legtöbb CFD termék nem rendelkezik azzal a hátránnyal, ami a jelenleg legnagyobb származtatott piacot, vagyis a határidős piacot jellemzi. Ez pedig a kötött lejárati dátum. A CFD-k esetében nincsen lejárat, vagyis nem kell odafigyelni, hogy mikor lenne tényleges szállítás, vagy elszámolás. Ezek alól egyedül a határidős termékekre mutató CFD-k kivételek, ahol nyilvánvalóan a határidős termék lejáratakor a CFD-nek is lesz lejárata, de szállításos ügyletté akkor sem válik, csupán pénzügyileg kerül elszámolásra.

Ugyanakkor a CFD-k esetében is csakúgy, mint a határidős piacokon számolni kell a finanszírozás költségével. Ez iránytól függően jóváírás, vagy terhelés formájában jelenik meg a kereskedési számlákon, napról-napra egészen addig, amíg nyitott pozícióval rendelkezünk. Az Equilor Trader elszámolási sajátossága, hogy a napi szinten számolt és rögzített CFD költségek tényleges elszámolása minden hónap végén, egy összegben történik.

A származékos piacok másik fontos előnyét szintén kihasználhatjuk a CFD-k esetében is, vagyis, hogy ez egy tőkeáttételes piac. Nem kell a ténylegesen megmozgatott instrumentum teljes ellenértékét rendelkezésre bocsátani, csupán annak egy bizonyos százalékát, amely az árfolyammozgásokra nyújt fedezetet. Ugyanakkor ez adja a piac veszélyét is, hiszen ez által akár a teljes tőkénket is elveszíthetjük, ha nem foglalkozunk megfelelően a kockázatunk kezelésével.

A CFD alapvetően egy tőzsdén kívüli termék, de az elmúlt évek lendületes fejlődésének köszönhetően mostanra már rendelkezik megfelelő mennyiségű szereplővel, és ennek eredményeként likviditással is ahhoz, hogy ne érezzük hátrányát ennek. Az árfolyamok gyakorlatilag folyamatosan követik az alap instrumentumnak a mozgását.

Kereskedési figyelmeztetés

A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. A lakossági befektetői számlák 45%-án veszteség keletkezik az EQUILOR-nál történő CFD-kereskedés során. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.