DEVIZAPIACI ALAPISMERETEK

Ismerkedjen meg a deviza kereskedés alapfogalmaival
Kezdje el a barátkozást napjaink legnépszerűbb termékcsoportjával

Deviza Oktatás

Köszöntjük az Equilor oktatási központjában. Akár most kezd spekulálni, akár tapasztalt befektető, aki új befektetési stratégiákkal akar megismerkedni, ezek az oldalak hasznos információkkal szolgálnak a leglényegesebb témakörökben.

Alapfogalmak

Mi az Deviza piac?

A bankközi deviza piac a legnagyobb és legdinamikusabb tőkepiacot jelenti a világon, ami 1500 milliárd $ forgalmat bonyolít le naponta. A Deviza piac 24 órás kereskedést tesz lehetővé, mivel távol-kelettől az Egyesült Államokig követi a nap mozgását és a kereskedést mindenhol a legnagyobb bankok támogatják. Gyakorlatilag vasárnap este 11-től péntek este 11-ig bármelyik pillanatban kezdeményezhető üzletkötés.

Mi az a keresztárfolyam?

A devizaárfolyamok mindig párban értelmezhetőek. Valamely deviza árfolyamát egy másik devizához viszonyítva tudjuk megadni. Minden üzlet egy konverziót jelent, vagyis az egyik pénznem eladásakor a másik pénznemet megvásároljuk. Például egy Euró, Dollárra szembeni üzletkötése esetén a devizapár az EUR/USD. Ha erre a devizapárra egy long (vételi) pozíciót kötünk, akkor az azt jelenti, hogy megvásároljuk az eurót és eladjuk az amerikai dollárt.

MI az a Bid-Ask Spread?

A bid-ask spread jelenti az eladási és a vételi ár közötti eltérést. A bid price a devizapár vételi árfolyama, tehát az az ár, amin az árjegyző hajlandó tőlünk megvenni az adott eszközt. Az ask (vagy offer) price az az ár, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk a devizapárt, tehát ezen az árfolyamon tudunk vásárolni. A különbség a bid és az ask price között a bid-ask spread, vagy rövidebb nevén spread. A keresztárfolyamoknál eltérőek ezek a spread-ek. A fontosabb devizapároknál (majors) ezek a különbözetek kisebbek, míg a kevésbé likvid, például feltörekvő piaci devizáknál szélesebbek.

Mi az a pip?

A pip jelentése

Az árfolyamokat 5 számjegyűnek kell értelmezni, függetlenül attól, hogy mi a tizedes nagyságrendje. Ugyanúgy 5 számjegyet figyelünk az 1,2725-ös EUR/USD árfolyamnál, mint a 300,20-as EUR/HUF-nál. Az utolsó számjegy a "pip", ami a legkisebb elmozdulást jelzi az árfolyamban. Ez nagyon hasonló más pénzügyi termékeknél használt tick, illetve pont kifejezésekhez. Ha például az árfolyam egy devizapár esetén 1.2277 akkor egy 10 pipes emelkedés 1.2287-es ajánlatot eredményezne, míg egy 10 pipes esés pedig 1.2267-re csökkentené az árat. Manapság bizonyos termékekben fél pipes árak is előfordulnak, ami szűkebb spreadeket eredményez és hatékonyabb, versenyképesebb árakat kínál a kereskedőknek. Ezek az árfolyamtáblában csak úgy jelennek meg, hogy az ügyfél 6 számjegyet lát egy árfolyamnál.

A pip értéke USD-ben kifejezve

A pip értéke alapvetően a hátul álló devizanemben keletkezik, de a végén, vagyis elszámoláskor egy konverzióval a számlavezetés devizájára lesz átszámítva. Az alábbiakban kiszámoltuk egyes népszerű devizapárok 1 pipes elmozdulásának értékét USD-ben kifejezve. Figyelembe kell venni, hogy minden érték kiszámolásánál 100.000 egység bázisdevizát használtunk. (a számítást 2009. március 10-i árakon végeztük)

 • EUR/USD = 10 USD ? $10.00
 • USD/CHF = 10 CHF ? $8.00
 • USD/JPY = 1000 JPY ? $10.20
 • GBP/USD = 10 USD ? $10.00
 • USD/CAD = 10 CAD ? $7.70
 • AUD/USD = 10 USD ? $10.00
 • EUR/CHF = 10 CHF ? $8.00
 • EUR/JPY = 1000 JPY ? $10.20
 • EUR/GBP = 10 GBP ? $7.30

Ezek természetesen csak a nominális értékek, ám a befektetési piacokon fontosabb, hogy az ember százalékban tudjon számolni, vagyis ezeket az értékeket érdemes összevetni az árfolyam értékkel, illetve a letéti követelményekkel. Ezeket részletesen meg lehet találni a Deviza kondíciók alatt.

A deviza kereskedés típusai

Mi az a Spot?

A spot Deviza kereskedés egy azonnali teljesítést (vétel/eladás) jelent egy aktuális piaci áron. Az elszámolás hagyományosan két üzletnappal később történik, amikor minkét fél átutalja az eladott devizát és cserébe megkapja a vásárolt devizáját. (Az előző pontban leírtaknak megfelelően például egy EUR/USD esetében az egyik fél megvásárolja az eurót és eladja a dollárt, míg a másik fél megvásárolja a dollárt és eladja az eurót)

Az Equilor Trader lehetővé teszi az azonnali kereskedést (spot trading) állandóan változó, valós idejű árakkal és több, mint 120 devizapárral, valamint a főbb devizapárok esetén nagy likviditással, úgy hogy az ügyfélnek mégsem kell teljesítenie két nap múlva, tehát a határidős ügyletekre jellemző, tőkeáttétel nyújtotta előnyöket élvezheti.

Mivel ezeknek az ügyleteknek nem céljuk a tényleges konverzió, ezért a két napos elszámolási időpontra nem történik tényleges deviza átváltás, hanem egy úgynevezett görgetéssel az árfolyam napról napra módosítva lesz a kamatokkal, és az üzletkötésnek nincsen effektív lejárata.

Mi a határidős devizaügylet?

A határidős devizaügylet egy megállapodás, mely alapján az eladó elad a vevő pedig vásárol egy jövőbeli időpontban egy devizapárt, előre meghatározott árfolyamon és mennyiségben. Nincs egységesített tőzsdéje a határidős termékeknek és a határidős kereskedés gyakran az eladó és a vevő igényeihez alakított kereskedési forma. A határidős termékek árazásánál az úgynevezett "kamattartalom" is szerepet játszik, amit a spot árhoz mérnek (ez lehet pozitív és negatív is). A határidős ár a spot ár és a kamattartalom összege.

Mivel itt sem célja a rendszernek, hogy tényleges deviza konverzió történjen, a határidős ügyletnél sem kell ellenértéket utalni soha, hiszen amennyiben a határidő lejárta előtt az Ügyfél nem zárja le a pozícióját, akkor az automatikusan átváltozik egy azonnali pozícióvá és az előző bekezdésben leírtak lesznek érvényesek rá.

TŐKEÁTTÉTELES KERESKEDÉS

Mi az a Margin?

A tőkeáttételes kereskedés annyit jelent, hogy a befektető olyan vagyonnal kereskedhet, ami nagyobb értéket képvisel, mint a számláján szereplő összeg. Vagyis az üzlet megkötéséhez csak egy százalékban meghatározott részét kell lerakni az ügylet tényleges ellenértékének. A Deviza piac befektetési szegmensénél szinte kizárólag ilyen módon történnek az üzletkötések.

Tényleges példán bemutatva a ?margin trading?-et, vagyis a tőkeáttételes kereskedést a következőt képzeljük el. Arra számítunk, hogy a forint árfolyama erősödni fog a 300-as szintről, de nincs otthon a fiókban eurónk, amit eladhatnánk. A deviza piacon el tudunk adni eurót, forint ellenében úgy, hogy a tényleges piaci értéknek alig 5%-a áll csak rendelkezésünkre. Vagyis 50.000 euró eladásához a tőkeáttétel miatt elegendő 600.000HUF rendelkezésre bocsátása. Természetesen ezt a fedezetet pótolni kell, ha az árfolyam a számunkra rossz irányba megy, különben a rendszer likvidálja a pozíciónkat, hogy nehogy több legyen a veszteség, mint amennyivel ténylegesen rendelkezünk a számlánkon.

A tőkeáttétel megsokszorozza a nyereség/veszteség mértékét

A tőkeáttétel lehetővé teszi a gyors profitszerzést, de ugyanakkor természetesen megvan a veszélye a nagy veszteségnek is. Az előző példa esetében 1% árfolyam elmozdulás a tőkénkre vetítve 25%-os nyereséget, vagy veszteséget jelenthet. Természetesen ez a tőkeáttétel maximális lehetősége, amit nem feltétlenül kell kihasználni, és ezáltal a kockázatot is kézben lehet tartani. Fontos, hogy figyelemmel kísérjük a margin küszöbünket és az erről szóló szabályokat, hogy tisztában legyünk vele, milyen és mekkora befektetéseket vállalhatunk még.

Fedezetként használható nettó tőke

Ez a fogalom fontos a fedezési képesség szempontjából. Gyakorlatilag a számlaegyenlegünket jelenti, amelyben a nem realizált eredmények és költségek is bele vannak számítva. Ha a szükséges fedezési összeg túllépi ezt a nettó tőkét, akkor vagy fel kell tölteni a számlát vagy zárni kell a nyitott pozíciókból.

Kereskedés nem realizált nyereségből

A nettó tőke számításnak jelentős előnye, amellett, hogy mindig reális képet mutat, az hogy a nem realizált nyereségből is enged kereskedni. A fedezetszámolások a fedezetre szükséges nettó tőkéből történnek, amiben már a nem realizált nyereségek is benne vannak.

Letétfeltöltési felszólítás

Az ügyfeleknek mindenkor meg kell felelni a letéti követelményeknek. Ha a számlán kevesebb a nettó tőke, mint a fedezeti igény, akkor letétfeltöltési felszólítást érkezik (margin call), amely figyelmeztet, hogy pontosan mennyi pénzre is van még szükség a jelenlegi pozíciók tartásához. Amennyiben nyitott pozíciók vesztesége tovább romlik, és a fedezetigény eléri a nettó tőke 125%-át, akkor újabb letétfeltöltési felszólítást kap az ügyfél. Amennyiben ezt is figyelmen kívül hagyja, akkor a likvidálás veszélyét kockáztatja. Amennyiben ugyanis az előbb említett mutató eléri a 150%-ot, akkor a rendszer válogatás nélkül az összes pozíciót likvidálja. (tehát nem csak a veszteségeseket!)

Kereskedési méret

Nagyon fontos, hogy jól válasszuk meg az ügyleteinknek a méretét. Ezzel ugyanis alapvetően befolyásolhatjuk a kockázatunkat is. A korábban kifejtett tőkeáttétel ugyanis egy lehetőség, vagyis egy plafon arra, hogy mi az a maximum mennyiség, amit a pénzünkre kötni tudunk. Ám ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ezt ki is kell használni. A hosszú távú siker titka, hogy jól alkalmazzuk a tőkeáttétel mértékét a különböző kockázattal bíró termékek esetén.

Nagyok, Kicsik és Egzotikumok

A fedezeti igény változik a keresztárfolyamok (devizapárok) likviditásától függően. Alacsonyabb a fedezeti tőkekövetelmény a fő devizapároknál, amikben folyamatos a kereskedés és az árjegyzés, míg magasabb igényeket láthatunk a kevésbé népszerű pároknál, ahol az ár is szélesebb, és a kereskedés sem törvényszerűen folyamatos. Méginkább így van ez az úgynevezett egzotikumoknál, amik attól különlegesek, hogy kevesek figyelmét keltik csak fel, viszont ennek eredményeként a likviditása is kisebb.

Deviza megbízások

Megbízás típusai

Az Deviza kereskedéshez hozzátartoznak az orderek(megbízások), melyek elősegítik a hatékonyabb tranzakciókat. Az alábbiakban definiáltunk párat a legismertebb típusok közül.

 1. Limit
  A limit megbízást akkor használjuk, ha pozíciót akarunk nyitni vagy zárni egy meghatározott, az aktuálisnál kedvezőbb áron. Vagyis vételnél a pillanatnyi árnál alacsonyabban, eladásnál pedig a pillanatnyi árnál magasabban.
 2. Stop
  A stop megbízás lényege éppen az, hogy a jelenlegi szintnél egy kedvezőtlenebb árfolyamot határozunk meg, azért hogy az adott helyzethez képest a veszteségünket korlátozzuk, vagyis maximalizáljuk. A megadott árfolyamszint egy úgynevezett aktiválási pont, vagyis, ha azt eléri az ár, akkor aktiválódik a megbízásunk a piacon. A stop megbízásnál így vétel esetén az aktuálisnál magasabb, eladás esetén az aktuálisnál alacsonyabb árat adunk meg.
 3. Stop if Bid
  A Stop megbízást a szerint tudjuk tovább finomítani, hogy ezt a bizonyos aktiválási árat mikor tekintse a rendszer elérkezettnek. (A sima Stop típusnál egy középárfolyamot figyel a rendszer, de az csak a likvid termékeknél használható) Ennél a típusnál a rendszer a vételi, vagyis Bid árfolyamot figyeli, és amikor ez eléri a megadott aktiválási szintet, akkor teljesül a megbízás, az éppen aktuális legjobb árfolyamon.
 4. Stop if Offer
  Ennél a típusnál pedig az eladási, vagyis Offer árfolyamot figyeli a rendszer, és ezt hasonlítja a megadott aktiválási árhoz. Amikor eléri akkor teljesül a Stop megbízás.
 5. One Cancels Other (OCO)
  A leginkább használt összetett order az OCO - szabad fordításban az egyik teljesülése esetén a másik törlődik. Ebben a megbízásban két árfolyamszintet is megadunk, az egyik a jelenlegi helyzetnél kedvezőbb, a másik kedvezőtlenebb irányban helyezkedik el (Az egyik Limit típusú, a másik Stop típusú). A két megbízás kapcsolatának lényege, hogy amennyiben az egyik teljesül, akkor a másikra már nincsen szükség, így automatikusan törlődik.
 6. If Done (ID)
  Itt is két árfolyamszint kapcsolatáról beszélünk, de itt az egyik teljesülése nem törli a másik ordert, hanem éppen, hogy aktiválja. Vagyis a második order csak abban az esetben teljesülhet, ha az első már teljesült.

GÖRGETÉS

A spekulatív devizakereskedés egyik gyakran használt eszköze a görgetés (rollover). Lényege, hogy mivel az itt kötött üzleteknek nem a tényleges konverzió a céljuk, a határidő elérkezése előtt, az ügyfelek tovább görgethetik a pozíciójukat egy új határidőre, a kamatkülönbözetek figyelembe vételével számolt határidős árral.

Azonnali pozíciók

A rendszerben használt azonnali (spot) ügyletek esetében ez úgy jelenik meg, hogy a pozíció minden nap végén egy nappal kerül tovább görgetésre egészen addig, amíg az ügyfél azt le nem zárja. A kamatok is egyik napról a másikra jelennek meg az árfolyamban, és tényleges elszámolás csak a pozíció zárását követően lesz.

 • Összefoglalva, ha egy pozíció az adott kereskedési napon túl nyitva marad (este 11 óra után) akkor egy új értéknapra görgetik. A pozíciót lezárják és újranyitják egy, a határidős árakkal módosított új nyitóáron. A határidős különbözet, vagy más néven swap differencia, a két deviza kamatkülönbségéből kalkulálható ki.

próbálja ki most!

 • Ingyenes DEMO rendszer
 • ÉLŐ ÁRAK
 • Tapasztalatszerzés KOCKÁZAT NÉLKÜL
Részletek
Bárhol, bármikor

Bárhol, bármikor

Ingyenes mobil applikációink segíségével online kereskedésének nem lehet akadálya sem országhatár, sem időzóna.

Részletek

szívesen segítünk!

Kérdése van a befektetésekkel kapcsolatban? Kollégáink örömmel segítenek!

visszahívást kérek

Kövesse a piaci eseményeket és szakértőink írásait!

A legfrissebb hírek mellett piaci reakciókat, szakmai véleményeket és szubjektív elemzéseket is olvashat szakértőink tollából az Equilor Blogon.

Részletek

PRÉMIUM PIACI INFORMÁCIÓK

Napindító friss piaci információk, prémium minőségben.Próbálja ki 20 napig dímentesen!

feliratkozom